МІСТО КІМЕРІЙЦІВ, ОПИСАНЕ ГОМЕРОМ

Музей," крутіший " за Трою.

А чи знаєте,що він поруч з вами? Учні 6-Б класу МЛ 55 ( кл.кер. Шапран С. В. ) продовжують вивчати історію свого міста, міста сили, міста краси. Миколаївщина багата на різноманітні історичні об’єкти, та, на жаль, значна частина їх досі маловідома широкому загалу. Один із таких – стародавнє городище «Дикий сад», яке всього на тисячу років молодше за єгипетські піраміди і щонайменше на 500 років старіше за відому стародавню державу античної доби «Ольвія». Воно датоване 13-9 століттями до нашої ери. При чому розташоване в середмісті Миколаєва, звідки відкривається мальовничий вид на місце злиття двох річок – Інгулу та Південного Бугу.

Дикий сад» був «свідком» осади греками Трої. І, на думку знаного у Миколаєві нині вже покійного археолога, скіфолога, одного з дослідників «Дикого Саду» Юрія Гребеннікова, він є саме тим містом, яке описав стародавній грецький поет Гомер у своїй «Одіссеї»: «Там країна і місто мужів кімерійських. ВічнийСутінок там і туман. Ніколи світлоносне сонцеНе освітлює променями людей, які населяють край той,Чи землю воно залишає, вступаючи на зоряне небо,Чи спускається з неба на землю, прямуючи назад.Ніч лиховісна плем'я безщасних людей оточує»

Також Гомер, розповідаючи про землі кімерійців, зображує їх тільки в похмурих тонах. Звідси напрошується висновок, що в той час кімерійці мешкали саме в цій географічній зоні. А для південних жителів – фінікійців і греків – ця країна здавалася місцем вічного мороку і холоду.

Сучасна ж назва «Дикий сад» з'явилася у позаминулому сторіччі. Тоді, у часи, коли адмірал Грейг керував Чорноморським флотом і містом Миколаєвом, він заклав на цьому місці сад. Офіційно він іменувався Адміральським. Але в народі прижилася інша назва, яку він отримав від диких дерев, що не приносили плодів. А датою відкриття городища «Дикий сад», як уже зазначалося, вважається 1927 рік, коли видатний український археолог Феодосій Камінський «відкопав» тут великий старовинний бронзовий казан.

Екскурсію провів керівник розкопок, археолог-ентузіаст, старший викладач Миколаївського національного університету імені Сухомлинського Кирило Горбенко.