НІДЕ СХОВАТИСЯ ВІД РАКЕТ

Миколаїв – одне з найтривожніших прифронтових міст українського півдня. Візуально кожна третя будівля тут має акуратно забиті дошками вікна, що не витримали атак РФ з повітря. Деякі фасади – посічені уламками, поодинокі приватні будинки стоять без даху.Усе це напрочуд гармонійно співіснує з чергами за фільтр-кавою у маленьких затишних кав'ярнях, походами в кінотеатр та посиденьками у ресторанчиках на березі Південного Бугу. Утім, бажання романтизувати Миколаїв як починається, так і закінчується десь у центрі міста, що з його бруківкою та фігурною балюстрадою на балконах нагадує чи то Львів, чи то Одесу. А вже за пару кілометрів – «денацифіковані» росіянами школи.Якби не Google Maps, ідентифікувати їх можна було б лише за залишками спортзалу, бібліотек, порожніх місць на стінах від дошок оголошень.Деякі з цих шкіл неможливо відновити. Лише побудувати заново. Таких на Миколаївщині – 19, пошкоджених – 244.

На щастя, є заклади освіти, яким поталанило залишитися неушкодженими. Один із них – Миколаївський ліцей №55. Утім, повноцінне навчання організувати там наразі проблематично. «Українська правда. Життя» спільно з міжнародним благодійним фондом savED прагне акумулювати зусилля небайдужих до освіти дітей українців та зібрати кошти на облаштування безпечного бомбосховища для 55-го ліцею.Облаштувати бомбосховища у школах області та Миколаєва за бюджетні кошти очільник ОДА вважає «реальним» лише у довгостроковій перспективі. А навчатися дітям потрібно вже з 1 вересня.До того часу на Миколаївщині планують відкрити для очного навчання 125 освітніх закладів. За змішаною формою навчатимуться діти у 175 закладах освіти, 600 – виключно у дистанційному форматі. Зокрема, і 55-й Миколаївський ліцей, якщо там не з’явиться безпечне укриття. До слова, школа у новому навчальному році має стати ключовою для великого району міста."Дистанційне навчання у нас триває стільки, скільки повномасштабне вторгнення. Досі не всі діти забезпечені хорошою технікою для дистанційки. Очне навчання необхідне для соціалізації. А для цього потрібне укриття", – наголошує директор ліцею Дмитро Васильков.За його словами, за кордоном нині перебувають 25% учнів.

«Вони періодично повертаються і ставлять одне і те саме питання: „Чи будемо ми виходити на очне навчання?“ Бо якщо так, то багато хто хотів би залишитися», – говорить керівник ліцею.Усі проблеми, що стають на заваді якісному і безпечному навчанню, зводяться до відсутності укриття.Загалом ліцей розрахований на 1600 учнів, утім, там, за умови наявності безпечного бомбосховища, у дві зміни зможуть навчатися 3000 дітей, серед яких ВПО і учні зі зруйнованих та пошкоджених шкіл.

Миколаївський ліцей №55 – один із закладів освіти, якому за час повномасштабної війни поталанило залишитися неушкодженим, хоча, за словами директора, одного разу «приліт» був за 300 метрів від нього.

( За матеріалами Life.pravda.com.ua )

Українська правда у партнерстві з SavED розпочала збір коштів на облаштування укриття в 55 ліцеї міста. Тут ми хочемо зробити класний, сучасний освітній простір, де можна буде комфортно перебувати, а й продовжувати навчання. Маленьку частину приміщення ми вже відремонтували. Залишилась складніша частина. Ціна питання — 4 млн грн. Ціна результату — повернення до оффлайн навчання майже 3000 учнів у дві зміни у новому навчальному році. Допомогти можна не лише коштами. Будівельні матеріали, меблі, техніка — все це безцінно для облаштування укриття. Вдячність Українська правда та Sevgil Hayretdın Qızı Musaieva за ініціативу та підтримку🤍

Кожен з вас вже може допомогти відновити доступ щонайменше 1176 учням. Долучайтесь до збору Української правди та savED на облаштування укриття в ліцеї 55 міста Миколаєва. Посилання на банку:https://send.monobank.ua/jar/9n5fV5yaRXНномер картки банки:5375 4112 0721 7238

Додаткові посилання на збір:https://pay.fondy.eu/s/6HgDPaypal фонду savED:[email protected] — міжнародний благодійний фонд, який відновлює доступ до освіти в громадах, що постраждали від війни, розв’язаної росією проти України.