Запрошення на виставку

Запрошуємо всіх бажаючих (учнів, батьків, педагогів) безкоштовно відвідати міську виставку "Новорічні та Різдвяні фантазії", яка ще експонується у виставковій залі міської станції юних техніків (вул. Шкілька, 5, район ринку «Колос»). Групи дітей приймаються відповідно до карантинних обмежень.

Довідки та попередній запис за тел.56-61-46

Оприлюднено в news

Увага! Конкурс!

 

Інформація про конкурс творів
«Мова кожного народу – неповторна і – своя»
до Міжнародного дня рідної мови
Засновник і організатор: ГС «Рада національних товариств Миколаївської області».

Учасники конкурсу

До участі в конкурсі запрошуються етнічні громади міста й області, України (вік учасників не обмежений, але бажана участь у ньому дітей і молоді); школярі ЗОШ й студенти ВНЗ Миколаєва й Миколаївської області, представники національних меншин. Конкурс відкритий для дітей і молоді будь-якої національності, але пріоритет буде надаватися творам представників саме з етнічних громад (окрім власної літературної творчості, яка буде розглядатися від усіх учасників конкурсу).

Порядок проведення конкурсу

На конкурс приймаються прозові, поетичні, публіцистичні, драматургічні роботи в різних жанрах за такими темами (на вибір учасника):

«Мова кожного народу – неповторна і – своя» (історія, сьогодення, майбутнє рідної мови, історичної батьківщини й України; роль рідної мови в житті людини й історії народу, розвитку його культури; мова і духовний світ людини; краса і неповторність рідної мови, мов світу).

«Від історії родини – до історії народу» (історія моєї родини і її зв’язок і вплив на історію краю, роль сім'ї в збереженні мови і традицій народу).

«Я і культурна спадщина мого народу» (що я знаю про пам'ятки архітектури, літератури, мистецтва й ін., національні свята й традиції, особливості національного характеру, видатних діячів мого народу; про відомих людей Миколаївщини й України, представників мого народу і їх внесок у розвиток рідного краю й України; про пам’ятки історії і культури мого народу на українській землі; як ці культурні цінності впливають на мене, чи відчуваю я себе частиною свого народу чи етнічної групи, як зберегти мову й національні традиції й особливості, культурну спадщину в сучасному глобалізованому й багатокультурному світі).

На конкурс приймається також власна літературна творчість (вірші, оповідання, казки, невеличкі п’єси тощо), кращі з яких увійдуть до 4 розділу альманаху «Мова рідна, слово рідне».

Роботи подаються українською, російською, рідною мовами або мовою, що вивчається (з перекладом українською/російською). Заохочується використання ілюстративного матеріалу (в тому числі й власних ілюстрацій до твору). Частина роботи повинна бути представлена рідною мовою або мовою, що вивчається (з перекладом українською/російською).

Робота повинна містити інформацію про автора: ПІБ, місце навчання/роботи, яке національне товариство представляє, контактний телефон; для студентів: назва вищого навчального закладу, факультет, номер групи.

Обсяг творчої роботи – до 6 друкованих сторінок (12-14 шрифт Times New Roman).
Роботи (в друкованому і електронному виглядах) приймаються до 15 лютого у Центрі етнічних громад Миколаївського муніципального колегіуму ім. В. Д. Чайки (вул. Котельна, 8, каб. № 310, м. Миколаїв, 54003, тел. 58-30-72, 093 982 10 04) або надсилаються електронною поштою на таку електронну адресу: [email protected] (друкований варіант – звичайною поштою на адресу, вказану вище). Твори, які не будуть подані в друкованому вигляді, розглядатися не будуть.

Роботи оцінюються журі. Переможці конкурсу нагороджуються дипломами й подарунками, а їхні твори будуть опубліковані у восьмому випуску альманаху «Мова рідна, слово рідне».

Результати конкурсу будуть висвітлюватися засобами масової інформації. Переможці будуть названі 21 лютого, у Міжнародний день рідної мови.

Додаткову інформацію про конкурс можна отримати за телефоном: 093 982 10 04.

Оприлюднено в news

До 90-річчя Еміля Январьова

Пропозиції для учнів Миколаївської гімназії №4
щодо відзначення 90-річчя миколаївського поета Е.І. Январьова

30 січня 2021 року виповнюється 90 років з дня народження відомого миколаївського поета, журналіста, Почесного громадянина м. Миколаєва Еміля Ізраїльовича Январьова (30.01.1931 – 05.10.2005).
З метою популяризації творчості поета управління з питань культури та охорони культурної спадщини ММР спільно з Центральною міською бібліотекою ім. М.Л. Кропивницького та її філіями пропонують:
Скористатися такими інформаційними ресурсами:
флешбук «Еміль Январьов. Більше, ніж Поет» – книжковий флешмоб в соціальній мережі фейсбук, присвячений життю і творчості автора https://www.facebook.com/EmilJanvarov90. Ресурс містить поезії, фото- та відеоматеріали, аудіозаписи, цитати, коментарі та спогади відомих літераторів, культурних діячів, книговидавців;
відеосюжет «Еміль Январьов. Етюди з життя» – відеофільм тривалістю 10 хв., присвячений знайомству з експонатами Літературного музею Центральної міської бібліотеки ім. М.Л. Кропивницького, пов’язаними з життям і творчістю поета. Ресурс буде розміщений 30 січня на ютуб-каналі «Бібліотека ім. М.Л.Кропивницького» та доступний на сайтах і фейсбук-акаунтах бібліотекита управління з питань культури та охорони культурної спадщини ММР;
бібліографічний покажчик літератури «С вами, друзья, пребываю…»: до 90-річчя миколаївського поета Е. Январьова». Повнотекстова електронна версія покажчика буде доступна 30 січня на сайті бібліотеки niklib.com
Відвідати Літературний музей Центральної міської бібліотеки ім. М.Л. Кропивницького, де організовано експозицію «Как трудно писать о себе...», присвячену творчості Е. Январьова. Складовою експозиції є книжкова виставка за творчістю поета. Експозиція триватиме протягом 1 кв. 2021.
Адреса: вул. Потьомкінська, 143а, екскурсії проводяться Вт-Пт. з 11.00 до 17.00 за попереднім записом за тел. 24-40-41.
Долучитися до міських краєзнавчих акцій:
флешбук-акція «Еміль Январьов. Більше, ніж Поет» – книжковий флешмоб в соціальній мережі фейсбук, присвячений життю і творчості автора https://www.facebook.com/EmilJanvarov90 (протягом лютого-березня 2021);
акція до Всесвітнього дня читання вголос «Сузір’я ювілярів-краян». В ході акції пропонується прочитати вголос поезію Е. Январьова, зняти відео, зробити селфі з книгами автора, створити буктрейлер за його творчістю і поширити у фейсбуку та інстаграмі за гештегами  #ЕмільЯнварьов, #діячікультуриМиколаєва(протягом лютого-березня 2021).

Оприлюднено в news

Пам'яті бою під Крутами

29 січня українці вшановують події кінця січня 1918 року, коли юні захисники Української Народної Республіки власною кров'ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху-бій під Крутами. До відзначення цієї пам'ятної дати учні 5-б класу підготували історичну відео-хвилину спогадів «Коли стають до зброї діти-народ цей не перемогти». Памятаймо подвиг героїв Крут!

Кл.керівник 5-б кл. Безручко Т. О.

https://youtu.be/a61zg_bSTJc

 

Оприлюднено в news

Увага! Відновлення навчального процесу!

Увага!
З 25.01.2021р. у Миколаївській гімназії 4 відновлюється навчальний процес у звичайному режимі, за поточним розкладом занять.
Нагадуємо, що продовжують діяти карантинні обмеження, тому до приміщення гімназії вхід тільки в масках!

Оприлюднено в news

«Ланцюг єднання» онлайн

До Дня Соборності України учні 5-Г МГ4 під керівництвом класного керівника, учителя історії Циганової С.Г. створили онлайн «Ланцюг єдності». Дякуємо учням за небайдужість, а вчителю -  за виховання свідомих громадян України!

https://youtu.be/jcTz-xGrg_0

Оприлюднено в news

Вітаємо!

20 січня Миколаївський обласний Центр національно-патріотичного виховання проводив черговий тур Першості «Кібер-орієнтування». У заході взяли участь вихованці спортивного гуртка «Водний туризм», учні МГ4, а саме: Фрондзєй Богдан (6-а), Козулько Андрій (11-б), Сахань Глеб (11-б), Лопасов Влад (випуск 2020). Було проведено дві дистанції: орієнтування в місті (Сахань Г. -ІІІ місце) та в лісі (Лопасов В. — ІІІ місце ).

Дякуємо за підготовку молодих спортсменів тренера — Брагіна А.Л.

Бажамо хлопцям перемог у наступних змаганнях!

Оприлюднено в news

Увага! Конкурс!

Оголошення
Для засобів масової інформації
Триває прийом робіт на Всеукраїнський конкурс дитячого малюнка
«Охорона праці очима дітей»-2021

Управління Держпраці у Миколаївській області до 15 лютого 2021 року проводить прийом робіт учасників Всеукраїнського конкурсу дитячого малюнка «Охорона праці очима дітей»-2021.
Нагадаємо, що Конкурс організовує і проводить ТОВ «Редакція журналу «Охорона праці» за підтримки Державної служби України з питань праці. Захід присвячується Дню охорони праці, який щорічно відзначають 28 квітня – у Всесвітній день охорони праці.
Тематика конкурсу
• Безпека праці та здоров’я працівників у будь-яких галузях і сферах діяльності: вугільній, деревообробній промисловості, сільському, лісовому та ліфтовому господарствах, у медичній сфері, будівництві, на транспорті тощо.
• Протидія COVID-19 на робочих місцях та в побуті.

Увага, у 2021 році організатор Конкурсу оголосив про запровадження спеціальної номінації компанії DEZEGA – «Використання засобів індивідуального захисту органів дихання під час проведення гірничих робіт».
На перемогу у спеціальній номінації претендуватимуть усі малюнки, в яких буде розкрито тему захисту органів дихання під час проведення гірничих робіт. Зокрема, на малюнку має бути серед іншого зображено:
● шахтний ізолюючий саморятівник
або
● ізолюючий респіратор для гірничорятувальних робіт.

Запрошуємо до участі в конкурсі дітей від 6 до 18 років:
• учнів середніх загальноосвітніх шкіл, коледжів, ліцеїв;
• вихованців позашкільних навчальних закладів.

Вимоги до малюнка
• На конкурс подаються малюнки, виконані олівцями, олійними, акварельними фарбами чи гуашшю тощо.
• Розмір малюнка не має перевищувати формат А2.
• На зворотному боці кожної конкурсної роботи потрібно розбірливо зазначити українською мовою: назву роботи; прізвище, ім’я, по батькові та дату народження автора; місце проживання (повну адресу) автора, контактний телефон, електронну адресу; назву навчального закладу; прізвище, ім’я, по батькові методичного керівника.

Конкурс проводиться у два етапи
I ЕТАП (у регіонах)
► До 15 лютого 2021 року малюнки учасників потрібно надіслати поштою до територіального управління Держпраці (у Миколаївській області — це управління Держпраці у Миколаївській області).
► Обласне журі визначає переможців (I, II і III місця) у трьох вікових групах:
• перша група – від 6 до 10 років;
• друга група – від 11 до 14 років;
• третя група – від 15 до 18 років.
► Автори робіт, які посіли I, II і III місця в областях, виходять у фінал конкурсу, а їхні малюнки направляються до редакції журналу «Охорона праці».
II ЕТАП (фінал)
► До 15 квітня 2021 року Держпраці та редакція журналу «Охорона праці» організовують засідання журі фіналу, яке визначає переможців (I, II і III місця) у кожній віковій групі Всеукраїнського конкурсу дитячого малюнка «Охорона праці очима дітей» – 2021.
► До Дня охорони праці в Україні, який відзначають щороку 28 квітня, переможців нагороджують цінними подарунками, дипломами і медалями.

Роботи учасників з Миколаївщини приймаються за адресою Управління Держпраці у Миколаївській області: вул.Маршала Василевського, 40/1, м. Миколаїв, 54003.

Докладніше про конкурс – на сайті журналу «Охорона праці» в розділі КОНКУРСИ/ДИТЯЧИЙ МАЛЮНОК https://ohoronapraci.kiev.ua/article/ditacij-malunok

Оприлюднено в news

Виставка сніговиків ( онлайн )

Міжнародний день снігу святкується  17 січня. Для тих, хто проживає у південних регіонах України, сніг останніми роками, на жаль, став певною мірою екзотикою.

Але у цьому році пощастило і саме цими днями випав сніг! Радості дітей ( та й дорослих ) не було меж!  З далеких кутків квартир діставалися санчата, діти згадали, як же чудово пограти у сніжки та зліпити з друзями снігову бабу!

Саме снігові баби, створені учнями МГ4, стали героїнями виставки, що проводиться онлайн.

Запрошуємо до перегляду!

Гурток «Юнкор» ( кер. Гуляєва О. С. )

https://youtu.be/m2KAuTexqGI

 

Оприлюднено в news