ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ STEM-ТИЖДЕНЬ

«Ну що б, здавалося, слова...

Слова та голос — більш нічого.

А серце б'ється — ожива,

Як їх почує!..»

Одним із найбільших патріотів усіх часів і народів справедливо вважається Тарас Шевченко. Мало хто з таким вогнем душі захищав свободу і незалежність батьківщини, честь і гідність народу.

     Шанувати Шевченка – це значить шанувати рідну мову, культурні надбання народу, творців, які як і він  готові були покласти своє життя на вівтар служіння народові.

     Ми горді з того, що упродовж століть в устах патріотів рідного слова звучала наша мова, її берегли,  як перлину, щоб колись заговорити нею на повний голос. І коли гостро постало питання, бути чи не бути українській мові і культурі взагалі,… «Бути!»- відповів на це Великий Тарас своїми творами.

Тараса Григоровича Шевченка називають генієм і пророком українського народу. Він мав багато талантів, у кожному з яких отримав визнання.

Саме з метою вшанування пам’яті Т. Г. Шевченка, популяризації його ідей, творчості у ці дні в МЛ 55 було проведено Шевченківський STEM-тиждень, який підготували вчителі кафедри української мови та літератури разом з учнями, підготувавши і провівши низку цікавих і пізнавальних тематичних заходів.

Зокрема учні 8-Б кл. ( вч. Безручко Т.О. ) відвідали тематичний бібліотечний квест «Перехрестями долі Кобзаря». Учні 5-В та 5-Г класів ( вч. Гуляєва О.С. ) підготували просвітницький проєкт «Антисуржик». Учні 8-А, 7-А, 8-Б, 8-В класів взяли участь у поетичному флешмобі «Почитай мені Шевченка». Обдаровані учениці 6-Г кл. ( вч. Мартенс І.М. ) створили творчий проєкт «Незабутній Шевченко». Учні 10-х класів взяли участь у тематичній онлайн-вікторині «Шевченко vs Українка» ( вч. Віштал Я.С.).

Для більш детального ознайомлення з кожною з описаних робіт перегляньте дописи про них, розміщені вище. Приємного перегляду!

Оприлюднено в news

ПОЕТИЧНИЙ ФЛЕШМОБ «ПОЧИТАЙ МЕНІ ШЕВЧЕНКА»

До 210-ї річниці від дня народження Т.Шевченка учні 8-А ( Шивчик Регіна, Шевченко Марія ), 7-А ( Красніхіна Валерія ) ( вч. Гуляєва О.С. ), 8-Б та 8-В класів ( вч. Безручко Т.О. ) взяли участь у поетичному флешмобі, де продемонстрували своє сприйняття і бачення творів Кобзаря молоддю та продемонстрували свої декламаторські, акторські здібності.

Запрошуємо до перегляду!

Оприлюднено в news

Онлайн-вікторина «Шевченко vs Українка»

Тарас Шевченко і Леся Українка – велетні українського духу! 25 лютого — 153 роки від дня народження видатної Лесі Українки; а 9 березня — надзвичайно важливе та національно вартісне свято – 210-а річниця від дня народження відомого на увесь світ українського митця Тараса Шевченка.На уроках української мови у 10-А та 10-Б класах (вчитель — Віштал Я.С.) проведено тематичну онлайн-вікторину «Шевченко vs Українка». Учні брали участь у раундах «Розминка», «3 по 3», «За двома зайцями», «Телефон», «Ребус», «Анаграма», «Правда-неправда», «Жінка чи чоловік». Найактивнішими були учні 10-А Бунчук В., Козаченко Д., Погорелова Д., з 10-Б — Тукачирова Вероніка та Михайлов Максим.Щиро віримо в те, що на нашому життєвому шляху буде Лесина віра й надія, Тарасова мудрість і невмируще слово!Читаймо їх величні твори і тоді наша мова буде багатою, чистою, чарівною!

Оприлюднено в news

НЕЗАБУТНІЙ ШЕВЧЕНКО

Поетичним мистецтвом вшанували пам’ять Тараса Григоровича Шевченка учні 6-х класів. Представляємо до перегляду творчий проєкт «Незабутній Шевченко» учениць 6-Г класу : Айвазян А., Білої М., Караман Д., Солощук С., створений під керівництвом учителя української мови та літератури Мартенс і.М.

Оприлюднено в news

Т. ШЕВЧЕНКО — ОСНОВОПОЛОЖНИК УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРНОЇ МОВИ

Ще у школі засвоюємо незаперечну істину: Тарас Шевченко — найбільший український поет, наш духовний батько, Пророк і творець нації. Ідеї, закладені в його поезіях, стали золотим ядром української національної свідомості. Творчість Т. Шевченка явище — унікальне, непроминуще, історичне.Але не всі знають, що Великий Кобзар посідає видатне місце в історії нової української літературної мови. Бо є її основоположником і найвидатнішим творцем.Т. Шевченко заклав у літературну мову елементи наукового й публіцистичного стилів. Розробляв наукову, політичну й публіцистичну лексику і фразеологію. Він запроваджував у мову своїх творів чіткі синтаксичні конструкції, збагачував стильові грані, підняв її до соціальних та естетичних висот. Мовна діяльність Т. Шевченка стала видатним явищем. Завдяки їй відчутно посилилися можливості української мови. Тому нам потрібно пам'ятати і про цей його внесок у розвиток рідної мови і бути гідними нащадками Кобзаря: спілкуватися рідною мовою, популяризувати її серед своїх знайомих, очищати мову від суржику, зайвих запозичень тощо.Саме з цією метою до Шевченківського тижня учні 5-В та 5-Г класів МЛ 55 під керівництвом учителя української мови і літератури Гуляєвої О.С. започаткували просвітницький проєкт для учнів «Антисуржик», у якому спробували зібрати ті мовні помилки, які вони найчастіше чують у своєму середовищі, та виправити їх з метою подальшого уникнення.Запрошуємо до перегляду робіт п'ятикласників, які роблять перші кроки-спроби у такій важливій справі.

https://uk.padlet.com/olgak790507/5-5-e2votoigumqpseiu

Оприлюднено в news

"Є в Шевченка народження дата, дати смерті в Шевченка нема!”

“Є в Шевченка народження дата, дати смерті в Шевченка нема!” Під таким гаслом вшанували пам’ять українського генія, на запрошення дитячої бібліотеки №6 Галини Петрівни Краснікової та Ольги Федорівни Бешевець, учні 8-Б класу Миколаївського ліцею №55 ( кл.кер. Безручко Т.О. ). Це не перший візит учнів 8-Б класу до бібліотеки. Навіть у такий час тривог, переживань створюють атмосферу тепла, затишку господарки книжкового світу Галина Петрівна та Ольга Федорівна. Уже так повелося, що березень – Шевченківський місяць. 6 березня учні 8-Б класу мали чудову нагоду взяти участь у проведенні Шевченківського квесту «Перехрестями долі Кобзаря». На столі в імпровізованому куточку Тараса Шевченка було організовано виставку творів поета, серед яких були копії того, як він писав, а також – «Кобзаря». Серед завдань, що запропоновали учасникам квесту, були фрагментів творів поета, які треба було скласти у вислів.". Цікаві лабіринти, логічні завдання, завдання настільної гри, відвідування секретних кімнат, рольові ігри – всі ці цікавинки створили атмосферу дружнього спілкування. Змагаючись, команди учасників показували свої знання, щось дізнались нового, переглянули з інтересом проєкт «Великі українці». Після квесту учні залишалися на своїх місцях, час пробіг швидко, а їм так не хотілося покидати цей затишний зал. Що робимо? Звичайно, граємо в ігри. З нетерпінням чекаємо на нову зустріч у бібліотеці.

Оприлюднено в news

ПІЗНАЄМО ІСТОРІЮ РІДНОГО КРАЮ

Гостинно відчинило свої двері музейне містечко «Старофлотські казарми», відвідувачами яких у теплі березневі дні стали учні 8-Б класу Миколаївського ліцею №55 ( кл. кер. Безручко Т.О. ). Старофлотські казарми в Миколаєві — частина комплексу будівель Адміралтейства, яке було побудоване в середині ХІХ століття для морського відомства. Саме це і викликало інтерес в учнів: пізнати історію рідного. Із захопленням, цікавістю хлопці та дівчата 8-Б класу реконструювали події часів палеозойської ери та розвивали уявлення про минуле: добували вогонь, вчилися знаряддями того часу різати шкіру, що мала слугувати за одяг, розтирали зерна, уявляючи, як цей процес відбувався у ті часи. Тож, якщо ми вас зацікавили, відвідайте гордість нашого міста- Старофлотські фортеці, що стали візитною карткою Миколаєва.Час, який учні провели в дружній компанії, продовжився в парку «Долоні добра». Діти прогулялись Соборною. Дехто згадав, що вже два роки не був на рідній центральній вулиці. А головне, що всі сповнені вірою в перемогу, вірою в те, що будуть мати можливість якнайчастіше гуляти рідним містом.

Оприлюднено в news