Зустріч з ветераном

8 травня 1945 року закінчилася Друга світова війна. На честь цієї події по всій країні святкують день Перемоги. І у нашій гімназії теж пройшла святкова лінійка. За п’ять хвилин до свята кожному учню дали маленький паперовий мак — символ дня Перемоги. Під час лінійки для ветеранів виступали учні гімназії.  Після цього наш клас пішов у шкільний музей Бойової звитяги, щоб зустрітись з ветераном Григорієм Михайловичем Шейко. Він розповідав нам про своє дитинство та тяжкі роки війни. Всі учні нашого класу, затамувавши подих, слухали розповіді ветерана. 20 серпня 1941 року Григорій Михайлович добровольцем пішов на фронт, тоді йому ще не виповнилося повних 18 років. Бувалий солдат з хвилюванням згадує, як все село проводжало колону призовників. Розпочався перший, піший період армійської стійкості Григорія Михайловича – понад 1000-кілометровий перехід від Запоріжжя до Бердянська, Ростова-на-Дону, Георгієвська (північний Кавказ). Рухалися по темряві, побоюючись німецьких авіанальотів, проходячи до 50 і більше кілометрів на ніч.

Григорій Михайлович був направлений до Москви, де отримав призначення і приступив до формування 527 Окремого Гвардійського Мінометного дивізіону. На озброєння дивізіон отримував реактивні міномети М-30 — «Катюші». Шейко очолив взвод управління дивізіоном і був призначений помічником начальника штабу. 14 серпня 1942 року виїхали на фронт.

Г. М. Шейко брав участь у Сталінградській битві з липня 1942 р. по лютий 1943р; брав участь у визволенні міст: Харків, Суми, Київ, Житомир, Коростень, Рівне, Луцьк, Львів. Після завершення Львівсько-Перемишльської операції з полком вийшли на кордон з Польщею. Надалі брав участь у визволенні міст і сіл Польщі на Сандомирському плацдармі, брав участь у завершенні Берлінської операції з виходом на р. Ельба. Бойовий шлях пройшов від Волги до Ельби. За активну участь у бойових діях Григорій Михайлович нагороджений двома орденами Вітчизняної війни ІІ ступеня, двома орденами Червоної зірки, орденом Богдана Хмельницького, медалями «За оборону Сталінграда», «За бойові заслуги», «За Перемогу у ВВВ», ювілейними та багатьма іншими нагородами.

Такими людьми можна захоплюватися! Бажаємо Григорію Михайловичу міцного здоров’я і ще довгих та мирних років життя!

Прес-центр 6-А класу

DSC_5617 DSC_5627 DSC_5658 DSC_5662