Подорож до Южноукраїнської АЕС

Южноукраїнський енергетичний комплекс – єдине в Україні підприємство з комплексним використанням базових ядерних і маневрених гідроакумулюючих потужностей, а також водних ресурсів річки Південний Буг. Він розташований на півночі Миколаївської області. Сьогодні до складу енергетичного комплексу входять Южноукраїнська АЕС, Олександрівська ГЕС і Ташлицька ГАЕС.
20 квітня 2017 року учні 10-Б класу Миколаївської гімназії №4 (класний керівник Філатова Л.В.) відвідали з екскурсією Южноукраїнську АЕС. Незважаючи на холодну погоду, всі залишились задоволеними поїздкою, адже «у природи немає поганої погоди».
Екскурсія була змістовною, цікавою та захоплюючою. Рухаючись автобусом до місця призначення, учні почули цікаву розповідь про географічні особливості даної місцевості та історичні факти, пов’язані з освоєнням цих земель. Особливо вразила розповідь про період Буго-Гардівської паланки війська Запорізького. По дорозі було зроблено зупинку у місті Нова Одеса для покладання квітів до пам’ятника «Курган Слави». Тим самим учні виразили свою пошану в пам’ять про загиблих воїнів, що під час Другої Світової війни ціною свого життя здобули Перемогу!Під час проведення екскурсії по місту Южноукраїнськ та об’єктам, що належать до енергетичного комплексу, учні отримали багато корисної інформації про принцип роботи атомної станції, побачили макети дуже складного, з інженерної точки зору, обладнання, дізналися про спеціальності, які користуються попитом на цьому підприємстві, а також які вищі навчальні заклади України готують таких спеціалістів. Гімназистам пощастило потрапити у тренажерний центр атомної станції, який продемонстрував вражаючу міць людського розуму, і в якому учням було надано можливість стати учасниками тренувальної аварійної ситуації. Таким чином, екскурсія носила також і профорієнтаційну спрямованість. Всіх дуже вразив рівень освіченості, ерудиції, професіоналізму співробітників інформаційного центру станції! Але і учні задавали чимало питань, які екскурсоводи відмітили як дуже грамотні й доречні. Хочеться запевнити учнів та батьків, які, можливо, мають сумніви щодо безпеки перебування школярів на таких об’єктах, що сьогодні рівень безпеки діючих станцій відповідає міжнародним стандартам, а радіаційний фон у місті Южноукраїнськ не перевищує природний і навіть є нижчим, ніж у Миколаєві. Дякуємо за гостинність працівникам станції, за професіоналізм та майстерність екскурсоводам, а також нашим вчителям -класному керівнику Філатовій Л.В. та вчителю географії, біології та економіки Дьоміній О.В. -за приємний та з користю проведений час!

Хохлова К., 10-Б